stars
(c)

April 8, 2009

呢個問題竟然係 mobile rack!

(This legacy article is Chinese-only. Translate it to English.)

Mobile Rack

最近遇到一部新機用緊兩個 mobile rack(每隻 HDD 一個 Windows),出現左個奇怪問題:
  • 其中一隻 rack (HDD) 開機 load Windows XP 條 bar 要等好耐好耐
  • 用 Windows 有時會 hang 機
  • 事件檢視器出紅色 disk controller error (非壞磁區)
  • 重新開機有時會認唔到 harddisk, DVDROM, 甚至 VGA
首先見 Windows 咁樣就試重裝,無事,但入 Windows 依舊慢

掃瞄兩隻 HDD, 無事 (之後再順便 run 埋 memtest, OK)

咁都 OK 就開始用心處理個問題啦. 試試換 SATA 資料線, OK! 只要上下兩隻 rack 的 cable 掉轉次序,咁發生問題 (Windows load 得耐) 既就變左另一隻 rack. 不過,無論嘗試換幾多條 cable,情況竟依然沒改善 (亦有換 power cable, 轉 SATA port 位)

之後留意到佢只係下面隻 rack 插任何 HDD 先有問題,就試試換埋 mobile rack mount,但仍無改善.

沉...

之後便懷疑到 power supply (牛魔王),因為有時 reset 後會認唔到晒所有野(都是之後才知道有這徵狀)。換牛後的確好左! 為了確定,逐不定時試開機入兩隻 rack(HDD) 內的 Windows 二十次,全部成功。但係,當諗住可以收工時,最後一試竟然又變返原來咁樣...

換埋主機板,通常古怪既問題都可以係板。結果換完重衰,boot 唔起機添 (無畫面, 無 beep)。發現當 SATA cable 由底板拔除後始能著機有畫面,所以推斷係插住的兩個 SATA mobile rack 導致的。

SATA mobile rack 唔係直出既咩? 竟然都有咁既問題. 係佢地質素差定係板唔夾? 用貴 d 既 rack 或者 eSATA 裸族又會唔會有呢個問題?

部機 config:
  • Gigabyte P42-RS3G (P43+ICH10)
  • Intel Q8200
  • 2GBx2 RAM (OCZ, DDR2 800)
  • 1TB Hitachi HDDx2
  • Galaxy 9500GT
  • Samsung DVDRW
  • Internal card reader
  • 2themax XPR500 power supply
學到幾樣野:
  1. Mobile rack 會導致咁奇怪既問題... 可免則免.
  2. 事件檢視器出紅色/黃色非壞磁區既 disk error 雖然通常仲用得無問題,但中間既連接可能已經降了 grade

歡迎用以下方式儲存或分享本文:


No comments :

Post a Comment

 
Related article thumbnails